2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
 
 

Συμφυτική θυλακίτιδα
(Παγωμένος Ώμος)

Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

 

Ο παγωμένος ώμος οφείλεται στην ρίκνωση ενός τμήματος του αρθρικού θυλάκου και εκδηλώνεται με προοδευτική δυσκαμψία στον ώμο και συνοδεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από πόνο. 
 

Αιτίες παγωμένου ώμου
Μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής άλλων παθήσεων του ώμου. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει κάποια καθορισμένη αιτία ενώ ο δευτεροπαθής παγωμένος ώμος είναι συνήθως αποτέλεσμα καταστάσεων του ώμου που προκαλούν πόνο όπως.
    • Τενοντίτιδα ώμου
    • Σύνδρομο πρόσκρουσης
    • Κατάγματα ωμικής ζώνης
    • Μετά από επέμβαση 
    • Ρήξεις τενόντων 
Επίσης οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη προσβάλλονται  συχνότερα από την συγκεκριμένη παθηση.


Κλινική εικόνα
Η πάθηση αυτή διαρκεί περίπου ένα χρόνο και εξελίσσεται σε τρία στάδια
    • Στο φλεγμονώδες στάδιο όπου παρουσιάζεται προοδευτική δυσκαμψία και πόνος
    • Στο στάδιο της δυσκαμψίας όπου το κύριο σύμπτωμα είναι η μείωση του εύρους κίνησης. 
    • Στάδιο της λύσης όπου σταδιακά αποκαθίσταται το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Η απεικόνιση με απλές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη για την διερεύνηση των πιθανών αιτιών της εκδήλωσης της πάθησης. 


Θεραπευτική αντιμετώπιση
 

Συντηρητική αντιμετώπιση
Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης που περιλαμβάνουν:
    • Αντιφλεγμονώδη αγωγή που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από ενδαρθρική ένεση κορτιζόνης 
    • Πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης που περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες και ασκησιολόγιο 
    • Βιολογικές ενέσιμες θεραπείες όπως είναι η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στην περιοχή της φλεγμονής. Οι εγχύσεις αυτές έχουν δράση αντιφλεγμονώδη αλλά και επουλωτική.
    • Μία αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του παγωμένου ώμου είναι η κινησιοθεραπεία υπό νάρκωση. Σε αυτή την μέθοδο ο ασθενής λαμβάνει μια πολύ ελαφριά νάρκωση για ελάχιστα λεπτά κατά τα οποία γίνονται οι ενδεδειγμένες κινήσεις για την απελευθέρωση του αρθρικού θυλάκου. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται άμεσα το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

 

Επεμβατική αντιμετώπιση 
Σε επίμονες περιπτώσεις και κυρίως όταν συνυπάρχουν συνοδές παθολογίες στον ώμο πραγματοποιείται αρθροσκόπηση ώμου  από τον Δρ. Ιωάννη Κορμπάκη. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας στην οποία μέσω πολύ μικρών οπών εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα και ειδικά χειρουργικά εργαλεία μέσω των οποίων γίνεται η αποκατάσταση των βλαβών της άρθρωσης του ώμου και απελευθέρωση του ρικνωμένου αρθρικού θυλάκου.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης βασιζόμενος τόσο στην εμπειρία όσο και στην εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου που έχει λάβει στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, πραγματοποιεί πλήθος αρθροσκοπήσεων για την αποκατάσταση παθήσεων του ώμου. 


Διαδικασία επέμβασης
Ο ασθενής δεν λαμβάνει φαγητό και νερό 6 ώρες πριν την επέμβαση. Προσέρχεται στο νοσοκομείο τρείς ώρες πριν την επέμβαση όπου γίνονται όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις. Κατόπιν ακολουθεί η επέμβαση η οποία γίνεται είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική νάρκωση. 
Λίγες ώρες μετά ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λαμβάνοντας εξιτήριο με τις οδηγίες και μια αποθηκευτική συσκευή που περιέχει την βιντεοσκόπηση της αρθροσκόπησης.


Μετεγχειρητικά   
Το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης ξεκινά άμεσα προκειμένου να διατηρηθεί το εύρος κίνησης.