2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
hero image
 
 

Βιολογικές Ενέσιμες Θεραπείες
Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

Οι βιολογικές ενέσιμες θεραπείες αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του πόνου στις αρθρώσεις στους μύες και τους τένοντες. Οι θεραπείες γίνονται κυρίως με Υαλουρονικό Οξύ, Κολλαγόνο και PRP καθώς και με την χρήση τοπικών αναισθητικών.

  1. Υαλουρονικο Οξύ

Το Yαλουρονικό οξύ αποτελεί βασικό συστατικό του αρθρικού χόνδρου.  Στις αρθρώσεις που έχουν εκφυλιστεί από διάφορες αιτίες μειώνεται η ποσότητα του. Η χορήγηση ενέσιμων ενδαρθρικών σκευασμάτων Υαλουρονικου οξέος αποκαθιστά αυτήν την μείωση λειτουργώντας ευεργετικά τόσο στην λίπανση των αρθρώσεων όσο και στην οργάνωση της μηχανικής δομής του χονδρού. Οι δράσεις του Υαλουρονικου οξέος στον αρθρικό χόνδρο έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας καθώς και την μείωση του πόνου των αρθρώσεων .

Η προσωπική  έρευνα στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής στην δράση του Υαλουρονικου οξέος καθώς και η πολυετή χρήση του σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις μας έχει οδηγήσει στην χρήση εξατομικευμένων θεραπειών ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης και την γενικότερη κλινική εικόνα και απαιτήσεις του ασθενή. Η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι αυτή που μας έχει οδηγήσει να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων σε ποσοστά συγκρίσιμα με κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  1. Ενέσιμο κολλαγόνο

Ο χρόνιος πόνος σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος οφείλεται πολύ συχνά στην έκπτωση της ποιότητας των ιστών. Πράγματι το κολλαγόνο, που αποτελεί την θεμελιώδη ουσία των οστών των μυών και των αρθρώσεων, αποδομείται με το πέρασμα του χρόνου και ειδικότερα μετά το τέλος της τέταρτης δεκαετίας. Η αποδόμηση γίνεται μεγαλύτερη από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και φλεγμονές. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στον έλεγχο του πόνου καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις βλαβερή.

Η αναποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τον οξύ πόνο που οφείλεται σε φλεγμονώδη αιτία , ο χρόνιος πόνος οφείλεται σε βλάβη των ιστών και στην επακόλουθη δημιουργία επώδυνων σημείων (trigger points). Η τοπική έγχυση ενέσιμου κολλαγόνου στην πάσχουσα περιοχή με την μέθοδο της μεσοθεραπείας εξασφαλίζει την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο χωρίς παρενέργειες.
Οι εγχύσεις ενέσιμου κολλαγόνου γίνονται συνήθως σε παθήσεις όπως η αυχεναλγία, οι τενοντίτιδες στον ώμο καθως και στις μυϊκές θλάσεις. Το ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί να συνδυαστεί με τις άλλες θεραπείες όπως είναι η φυσικοθεραπεία.

  1. Εγχύσεις PRP (Platelet Rich Plasma)

Το PRP είναι αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι το μέσο για τη διαβίβαση των αυξητικών παραγόντων που επάγουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, οστεοβλαστών και ενδοθηλιακών κυττάρων με σκοπό την προώθηση και την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών. Το αυτόλογο πλάσμα προκύπτει από αιμοληψία και φυγοκέντριση του αίματος σε ειδικά σχεδιασμένους σωλήνες και συγκεκριμένες συνθήκες φυγοκέντρισης.
Η χρήση αυτολογων αιμοπεταλίων έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ιδανική θεραπευτική προσέγγιση για γρήγορη επούλωση των ιστών και για αντιμετώπιση τενόντιων κυρίως βλαβών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή επιλογή ασθενών καθώς και η εξατομικευμένη προσέγγιση τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στο Washington University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην δράση των αυξητικών παραγόντων και των κυτταρικών θεραπειών στους τένοντες οδήγησε σε σειρά δημοσιεύσεών και παρουσιάσεων στα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά της Αμερικής καθώς και σε συνέδρια παγκοσμίου κύρους. Η εμπειρία αυτή μας βοηθά στην σωστή χρήση αυτών των θεραπειών.