2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
 
 

Νεύρωμα Morton
Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

 

Το νεύρωμα Morton είναι η εστιακή πάχυνση ενός δακτυλικού νεύρου τού άκρου ποδός που οφείλεται κυρίως στην πίεση του δακτυλικού νεύρου από τους περιβάλλοντες πεπαχυσμένους ιστούς. 
Είναι μια από τις συχνότερες  επώδυνες παθήσεις του πρόσθιου ποδός και οφείλεται κυρίως στην χρόνια χρήση στενών υποδημάτων αλλά και με την συμμετοχή σε αθλήματα που προκαλούν κραδασμούς. Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου αλλά σε άλλα μεσοδακτύλια διαστήματα.

 

Συμπτώματα

Το μεσοδακτύλιο νεύρωμα Morton εμφανίζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:
    • Καυστικό άλγος που αντανακλά στα δάχτυλά
    • Αιμωδίες στην κατανομή του δακτυλικού νεύρου
    • Αίσθηση βάδισης πάνω σε βότσαλο


Διάγνωση

Η προσεκτική κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντική για την διάγνωση του επώδυνου νευρώματος. Σε ευμεγέθη νευρώματα είναι δυνατή ακόμα και η ψηλάφηση ενός οζιδίου. 
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με χρήση σκιαγραφικού. Η εξέταση αυτή είναι η ενδεδειγμένη καθώς μπορεί να διαγνώσει και άλλες συνυπάρχουσες παθολογίες του πρόσθιου ποδός που μπορεί να προκαλούν πόνο.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. 
Η συντηρητική αντιμετώπιση βασίζεται στην χρήση υποδημάτων φαρδιάς φόρμας αλλά και στην χρήση ειδικών εξατομικευμένων πελμάτων που βοηθούν στην μείωση της πίεσης στο σημείο που υπάρχει το νεύρωμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Ιατρός πραγματοποιεί τοπικές εγχύσεις στεροειδούς  για την ύφεση των συμπτωμάτων.
Η επεμβατική αντιμετώπιση αφορά τους ασθενείς που δεν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά τα συμπτώματα τους με τις συντηρητικές μεθόδους. Υπάρχουν αρκετές επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης του νευρώματος Morton που είναι από την απλή αποσυμπίεση του προσβεβλημένου νεύρου ως την εκτομή του νευρώματος με πελματιαία ή ραχιαία τομή. Η επιλογή του είδους της επέμβασης γίνεται πάντα σύμφωνα με τα κριτήρια που ακολουθούνται στα μεγάλα κέντρα αναφοράς παθήσεων των περιφερικών νεύρων.

 Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης ως εξειδικευμένος Μικροχειρουργός των περιφερικών νεύρων πραγματοποιεί με απόλυτή επιτυχία τέτοιου είδους μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης αναλαμβάνει με απόλυτη επιτυχία αναθεωρήσεις μη επιτυχημένων επεμβάσεων αντιμετώπισης του νευρώματος Morton. 

 Μετεγχειρητικά ο ασθενής βαδίζει άμεσα με την χρήση ειδικού υποδήματος αποφόρτισης του πρόσθιου ποδός για περίπου δύο εβδομάδες.