2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
 
 

Αρθροσκόπηση Γόνατος
Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

 

Η Αρθροσκόπηση Γόνατος αποτελεί την επιτομή της χειρουργικής ελάχιστης επεμβατικότητας στην ορθοπαιδική . Διενεργείται μέσω δύο πολύ μικρών οπών μέσω των οποίων εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα και ειδικά χειρουργικά εργαλεία με τα οποία γίνεται η αποκατάσταση των βλαβών της άρθρωσης.
Η απόφαση για την διενέργεια μίας αρθροσκόπησης στο γόνατο βασίζεται τόσο στην κλινική εικόνα όσο και στον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.

 

Ενδείξεις πραγματοποίησης Αρθροσκόπησης Γόνατος
    • Ρήξη μηνίσκου.  Ο μηνίσκος είναι μία σημαντική για την απορρόφηση των κραδασμών ανατομική δομή μεταξύ των δυο αρθρικών επιφανειών του γόνατος. Η πραγματοποίηση αρθροσκόπησης γίνεται κυρίως όταν υπάρχει μπλοκάρισμα της κίνησης του γόνατος ή όταν υπάρχει πόνος που δεν υποχωρεί με την συντηρητική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών ο κύριος στόχος μίας αρθροσκόπησης για ρήξη μηνίσκου οφείλει να είναι η συρραφή της ρήξης ώστε να μην παραβλαφτεί η λειτουργία του μηνίσκου.  Όταν η συρραφή είναι ανέφικτη τότε πρέπει να αφαιρείται το μικρότερο δυνατόν τμήμα του μηνίσκου (Μερική μηνισκεκτομή) ώστε να αποφευχθεί η φθορά των χόνδρινων επιφανειών του γόνατος που προκαλείται από τη έλλειψη του μηνίσκου ( αρθρίτιδα).

    • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL) ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (PCL). Οι χιαστοί σύνδεσμοι του γόνατος είναι δύο βασικοί σταθεροποιητικοί παράγοντες του γόνατος που προσδίδουν σε αυτό προσθοπίσθια σταθερότητα. Η αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική των χιαστών έχει κύρια ένδειξη την αποκατάσταση της σταθερότητας κυρίως σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. 
    • Αφαίρεση -Βιοψία αρθρικού υμένα.   Σε επαναλαμβανόμενες φλεγμονές του γόνατος που δεν οφείλονται σε κάποια ταυτοποιημένη βλάβη του χόνδρου ή του μηνίσκου , είναι χρήσιμη η αφαίρεση και η βιοψία του φλεγμαίνοντος αρθρικού υμένα.

    • Αποκατάσταση εστιασμένων βλαβών του χόνδρου. Όταν οι βλάβες του χόνδρου δεν είναι γενικευμένες, υπάρχει η δυνατότητα του καθαρισμού των χόνδρινων επιφανειών και της αρθροσκοπικής χονδροπλαστικής μέσω τρυπανισμών αλλά και άλλων μεθόδων.

    • Κακή ευθυγράμμιση επιγονατίδας. Αποκαθίσταται με την αρθροσκοπική χαλάρωση των καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδας

    • Αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων τεμαχίων.


    • Αφαίρεση κύστης Baker.

 


Διαδικασία επέμβασης

Ο ασθενής δεν λαμβάνει φαγητό και νερό 6 ώρες πριν την επέμβαση. Προσέρχεται στο νοσοκομείο τρείς ώρες πριν την επέμβαση όπου γίνονται όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις. 
Η διάρκεια της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο μία ώρα και εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται.
Στο τέλος της επέμβασης γίνεται μία ελαφριά ελαστική περίδεση του γόνατος και ο ασθενής επιστρέφει στον θάλαμο νοσηλείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις , λίγες ώρες μετά ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λαμβάνοντας εξιτήριο με τις οδηγίες και μια αποθηκευτική συσκευή που περιέχει την βιντεοσκόπηση της αρθροσκόπησης.


Μετεγχειρητικά   

Το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης εξαρτάται από την πάθηση για την οποία διενεργήθηκε η αρθροσκόπηση. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εξατομικευμένο και με βάση τον κάθε ασθενή αλλά και την γενικότερη μετεγχειρητική του εικόνα.  


Συμπερασματικά η αρθροσκόπηση αποτελεί την επίτομη της ελάχιστα επεμβατικής ορθροπαιδικής χειρουργικής. Ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης βασιζόμενος τόσο στην εμπειρία όσο και στην εκπαίδευση πραγματοποιεί πλήθος αρθροσκοπήσεων για την αποκατάσταση παθήσεων του γόνατος. Η επιτυχής έκβαση μίας αρθροσκόπησης βασίζεται:
    • Στην σωστή ένδειξη για αρθροσκόπηση
    • Στον προεγχειρητικό σχεδιασμό
    • Στην σωστή χειρουργική τεχνική
    • Στο εξατομικευμένο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και στην συνεχή παρακολούθηση του ασθενή