2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
 
 

Σύνδρομο Κερκιδικού Σωλήνα
(Radial Tunnel Syndrome)

Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

Το Κερκιδικό νεύρο είναι ένα από τα τρία νεύρα που παρέχουν κινητική και αισθητική λειτουργία στο Άνω Άκρο. Η συμπίεση του κερκιδικού νεύρου στο άνω τριτημόριο του αντιβαχίου οδηγεί στο Σύνδρομο του Κερκιδικού Σωλήνα.
Ο κερκιδικός σωλήνας σχηματίζεται από το οστό της κερκίδας  και τους μύες που χρησιμοποιούνται για τον υπτιασμό του αντιβραχίου.
Κατάγματα οστών, τραύμα στους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν το νεύρο ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις που καταλήγουν σε φλεγμονή του μυός είναι συχνά αίτια της εκδήλωσης της συγκεκριμένης πάθησης.

 

Κλινική εικόνα και Διάγνωση

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Κερκιδικού σωλήνα ειναι:

    • Ο πόνος στον αντιβράχιο μερικές ίντσες κάτω από τον αγκώνα. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα. Το Σύνδρομο κερκιδικού σωλήνα  συχνά συγχέεται με την πλάγια επικονδυλίτιδα με την οποία κάποιες φορές συνυπάρχουν. 
    • Αιμωδίες την κατανομή του κερκιδικού νεύρου.


H διάγνωσή βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει πόνο που επιδεινώνεται κατά την έσω και έξω περιστροφή του αντιβραχίου κυρίως υπό αντίσταση.
Επίσης ο πόνος και η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος αναπαράγεται κατά την άμεση πλήξη του κερκιδικού σωλήνα (Tinel).
 Οι ακτινογραφίες του αγκώνα, η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η ηλεκτρομυογραφία και οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μπορεί επίσης να είναι χρησιμεύσουν επικουρικά στην διάγνωση του συνδρόμου κερκιδικού σωλήνα.


Αντιμετώπιση του Σύνδρομου Κερκιδικού Σωλήνα:

Συντηρητική:

    • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
    • Ναρθηκοποίηση
    • Αντιφλεγμονώδη αγωγή 
    • Εγχύσεις κορτικοστεροειδών 
    • Φυσικοθεραπεία 


Χειρουργική:

Γίνεται μέσω μίας τομής στην εξωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου και πραγματοποιείται απελευθέρωση όλων των σημείων πίεσης του νεύρου μέσα στον κερκιδικό σωλήνα. Η επιμελής διάνοιξη όλων των σημείων πίεσης του κερκιδικού νεύρου αποτελεί συνώνυμο της επιτυχούς έκβασης της επέμβασης που συνοδεύεται από άμεση ύφεση των συμπτωμάτων

Ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης έχει πολυετή εκπαίδευση – εξειδίκευση στα πιο εξειδικευμένα παγκοσμίως κέντρα αντιμετώπισης παθήσεων περιφερικών νευρών και σε συνδυασμό με την πολυετή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών έχει την κατάλληλη εμπειρία στην μικροχειρουργική αντιμετώπιση των πιεστίκων παθήσεων και γενικότερα των βλαβών των περιφερικών νεύρων.

 

Διαδικασία επέμβασης - Μετεγχειρητική Aποκατάσταση

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής  προσέρχεται στο νοσοκομείο μία ώρα πριν την επέμβαση για να γίνει εισαγωγή και οι απαραίτητες εξετάσεις. Κατόπιν ακολουθεί η επέμβαση και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο εντός λίγων ωρών με τις κατάλληλες οδηγίες.

 Η τομή είναι καλυμμένη με ελαστική περίδεση και ο ασθενής μπορεί να κινεί το χέρι του και να εκτελεί τις καθημερινές απλές κινήσεις. Εντός 15 ημερών αφαιρούνται τα ράμματα.