2111820396 Χαλάνδρι - Αχαρνές, Αττική jkormp@gmail.com
 
 

Ρήξη Καταφυτικού Τένοντα Δικεφάλου Βραχιονίου
Ιωάννης Φ. Κορμπάκης M.D. | Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 

 

Ο δικέφαλος μυς καταφύεται μέσω ενός ευμεγέθους τένοντα στο κερκιδικό όγκωμα στην ανατομική περιοχή του αγκώνα. Η κύρια λειτουργία του δικεφάλου μυός είναι να λυγίζει τον αγκώνα και να περιστρέφει τον αντιβράχιο έτσι ώστε η παλάμη του χεριού να μπορεί να βλέπει προς τα πάνω (υπτιασμός). 
Ο μηχανισμός ρήξης του τένοντα είναι η απότομη άρση μεγάλου βάρους και η απότομη έκταση του αγκώνα καθώς προσπαθούμε να πιάσουμε κάτι βαρύ.

Τα συμπτώματα είναι 
    • ο διαξιφιστικός πόνος στον αγκώνα.
    •  Οι ασθενείς συχνά παρατηρούν ότι ο δικέφαλος μυς φαίνεται διαφορετικός μετά τον τραυματισμό (παραμόρφωση «Ποπάι»)
    • οίδημα και μώλωπες στο μπροστινό μέρος του αγκώνα.

 

Η θεραπεία για την πλήρη ρήξη του περιφερικού δικεφάλου είναι
    • Συντηρητική με ειδικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπειών και ενδυνάμωσης. Η θεραπεία αυτή απευθύνεται κυρίως σε ασθενής με χαμηλές απαιτήσεις ή με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να έχουν λιγότερη δύναμη κάμψης του αγκώνα και δύναμη περιστροφής του αντιβραχίου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία.
    • Χειρουργική αποκατάσταση .Είναι χρήσιμο να επανορθώσετε τον τένοντα στο οστό μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως περίπου 1 ώρα. Ο τένοντας επισκευάζεται μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του αγκώνα χρησιμοποιώντας ειδικά βιοαπορροφήσιμα υλικά καθήλωσης του τένοντα στο κερκιδικό όγκωμα. 

Ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης έχει πολυετή εκπαίδευση – εξειδίκευση στο πιο εξειδικευμένο κέντρο τενοντίων παθήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών έχει την κατάλληλη επάρκεια στην χειρουργική αντιμετώπιση της κάθε είδους ρήξεως του Αχιλλείου τένοντα.

Πιο συγκεκριμένα στις οξείες ρήξεις ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης πραγματοποιεί την πιο δυνατή εμβιομηχανικά  καθήλωση του τένοντα στο κερκιδικό όγκωμαμ με την βοήθεια των κατάλληλων εμφυτευμάτων.Ανάλογα στις παραμελλημένες ρήξεις ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης εφαρμόζει συνδυασμούς επεμβάσεων στον ίδιο χρόνο που αποκαθιστούν το μήκος του ρικνωμένου τένοντα με χρήση τενόντιων μοσχευμάτων. Η εμπειρία του Ιατρού στην επιλογή των καταλληλότερων επεμβάσεων ανά περίπτωση οδηγούν σε άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.


Μετεγχειρητικά 
Μετά τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται νάρθηκας για την προστασία της καθήλωσης του τένοντα  για σύντομο χρονικό διάστημα (3-4 εβδομάδες). Οι ασθενείς συνήθως επανέρχονται σε πλήρη κίνηση σε 4-6 εβδομάδες και η πλήρης ανάρρωση και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί 3- 6 μηνές.